piątek, 9 maja 2014

Jaglana kaszata ze szparagami

W ostatnim czasie jaglanka powróciła do mojej kuchni. Ciągle udoskonalam i kombinuję potrawy jaglane. Jednocześnie powróciły szparagi, które absolutnie uwielbiam.




Dziś inspiracja frittatą, stąd pokręcona nazwa kaszata :) Zapraszam do wypróbowania!

 




Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, chili, ulubione przyprawy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szczypiorek
  • 4-5 kopiastych łyżek ugotowanej jaglanki

Zacznij od nagrzania piekarnika, będzie potrzebny za kilka minut, więc niech się nagrzewa w między czasie.

Szparagi umyj, pozbądź się twardych (zdrewaniałych) końców. Następnie pokrój szparagi na niewielkie kawałki, ok 2cm. Wszystkich fanatyków zachęcam do wyrzucenia linijki, gotowanie to przyjemność! Im mniejsze kawałki, tym szybciej szparagi się ugotują. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej pokrojone szparagi do miękkości( ok. 3-5min). Zahartuj ugotowane szparagi w zimnej wodzie i odstaw, będą potrzebne za chwilę.

Pokrój cebulę i czosnek w dowolny, twój ulubiony sposób. Podsmaż cebulę na wolnym ogniu. Jak zmięknie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

Połącz ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną ze szparagami, cebulą, szczypiorkiem i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Rozkłóć jajka i dodaj je do mieszanki. Całość smaż na bardzo małym ogniu do momentu aż jajka zetną się wokół krawędzi patelni. Przełóż do patelnię do piekarnika, idealnym rozwiązaniem byłby grill albo żaroodporna patelnia. Jednak zwyczajny piekarnik i tradycyjna patelnia też zdadzą egzamin. Wystarczy odrobinę pokombinować, żeby nie spalić rączki ;) Pozostaw patelnię w piekarniku przez kilka minut (ok 5), do momentu aż jajka się zetną.

Gotowe! Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ja niestety za szparagami nie przepadam;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamień je na coś innego, np. paprykę.

      Usuń
  2. ja zrobiłam i wyszło pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda ciekawie, też chyba wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem na etapie zaprzyjaźniania się z kaszą jęczmienną - smakuje mi w połączeniu z gulaszem z mięska. Postaram się wypróbować Twój przepis jak bardziej polubię kasze. Oczywiście mam świadomość jak bardzo cenne dla zdrowia są kasze w tym m.in kasza jaglana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Śliczny i bardzo kreatywny blog osoby z pasją! <3
    Zaprosiłabym Cię na swojego bloga, ale nie prowadzę bloga
    tylko instagrama na którego chciałabym Cię z miłą chęcią zaprosić! :)
    Chętnie się również odwdzięczam.
    mój ig: janaanastazja
    link: https://www.instagram.com/janaanastazja/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy jeść kasze uczę zdrowych nawyków moje dzieci, kasza może być fajną podstawą ciekawego dania.

    OdpowiedzUsuń