wtorek, 19 lutego 2013

soczek... tym razem czerwony

Niestety z powodu nagłego wyjazdu mój plan pielęgnacji nie przebiegał zgodnie  z planem :(

Wiecie jak to jest przebywać w cudzym domu i latać  z papką na twarzy? Ludzie patrzą jakoś dziwnie... Zupełnie nie wiem dlaczego. Co więcej, nagle okazuje się, że wszystkie drobiazgi, urządzenia, ect., na które w codziennym życiu nie zwracamy uwagi, są potrzebne.
O zgrozo! bez nich ani rusz!
A gospodarz nimi nie dysponuje, albo dysponuje tylko nie używa w taki "dziwaczny" sposób. Hmmm wystarczy, że tak jakoś podejrzliwie patrzy...

Ale... zamiast rozpaczać, postanowiłam spróbować kolejny raz.

Dziś przedstawiam czerwony sok, tak dla odmiany:)

Niezwykle prosty, pyszny i odżywczy.

Składniki:

  1. ogórki-oczyszcza organizm, nawilża i poprawia stan skóry. Zawiera dużo witaminy K, która wzmacnia krzepliwość krwi i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, czy fosfor. Korzystnie wpływa na proces trawienia.
  2. cytryna- źródłem wit C, PP i wapnia. Cytryny wzmacniają odporność i wspomagają pracę układu pokarmowego.
  3. burak- zawierają makro- i mikroelementy, witaminę C i B1, wapno,magnez potas. Mają działanie odkwaszające organizm i powodują wzrost czerwonych ciałek.
  4. marchew- bogate źródło witamin i mikroelementów. Zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, poprawia wzrok i chroni organizm przed wirusami i bakteriami. Dodatkowo dzięki zawartości witamin z grupy B, a także witaminom: PP, K i C, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, cynku, magnezu, miedzi poprawia wygląd cery, włosów, paznokci i sylwetki.









Tradycyjnie składniki dokładnie szorujemy. Cytrynę obieramy ze skóry. Następnie składniki wędrują do wyciskarki/sokowirówki i voila!

Pamiętajmy, że proporcje zależą od indywidualnych upodobań smakowych. Ja używam więcej cytryny, zwyczajnie lubię kwaśny smak :) Natomiast buraka dałam tylko jednego, bo nadal przyzwyczajam się do jego smaku.



Produkt finalny:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz